DKOD uit - 20 jaar later

(18-11-2018)
Midden jaren negentig was Henkie student in Eindhoven en speelde voor de plaatselijke korfbalclub PSV die toen nog daadwerkelijk centen ontving van naamgever Philips. De OV-kaart was nog niet wegbezuinigd en dat maakte dat Henkie vaak ging kijken bij wedstrijdjes in de hoofdklasse. Zo ook bij DKOD, een nietig clubje uit het dorp Renkum, pittoresk gelegen in de bosrijke omgeving rondom Wageningen.

Afgelopen zaterdag ging een hele zwik jeugdteams naar DKOD om oefenwedstrijden te spelen. Ome Henk en de kids zoefden in 45 minuutjes over de A50 tot afslag Renkum. Sporthal De Rijnkom was ondertussen afgebroken en vervangen door een fantastisch complex met zelfs een zwembad en fitnesszalen.

Je moest er destijds wel wat meer voor over hebben, want het laatste stuk openbaar vervoer was de streekbus die er een karig dienstrooster op na hield. DKOD was bijzonder omdat zo’n beetje alle teams in de laagste regionen vertoefden, behalve het vaandelteam. Dat was dan ook een vreemdelingenlegioen dat alleen naar Renkum kwam om te korfballen op het hoogste niveau. Zo waren daar onder andere Kim Gilles uit België, Dennis Voshart uit Zeeland en Heleen van der Wilt van Atlantis uit Mijdrecht. Er schijnen destijds Kamervragen gesteld te zijn over het niet halen van de klimaatdoelen door de excessieve CO2-uitstoot van de DKOD-selectie. De verbreding van de A50 is destijds ook in gang gezet om Renkum aan te sluiten op de rest van korfballand.

PSV/lifovragen.nl D1 mocht in Renkum eerst van start en zag in de tweede helft nieuwkomer Jesse een prima debuut maken. De rood-witten verloren nipt. Daarna was het de beurt aan de E1, E2 en E3 om het tegen DKOD op te nemen. Op de E3 na (5-6 winst) was dit een Eindhovense overmacht getuige de optelsom van de uitslagen: 12-52. Sterspeler bij de E3 was Clara met een heuse hattrick!

In de jaren negentig kwamen ze voor coach Ben Crum, goeroe en orakel die op gelijke hoogte met Cruijff acteerde. Legendarisch is zijn antwoord toen Kim Gilles, ster uit België, eiste dat vriend Dirk Sercu ook mee mocht komen naar Gelderland. Het orakel stemde meteen toe, want d’n Dirk was “prima voor in het vierde”. Daarnaast was één carpoolend selectielid waarschijnlijk een goede stap richting klimaatdoelen. Dit was Crums favoriete manier van prikkelen: Dirk speelde zich subiet in het eerste team.

De ster destijds was Dennis Voshart, international en Zeeuw. Tegenwoordig runt hij met mede-ex-international Jiska Brandt camping Schouwenduin. Met latere international Heleen van der Wilt had Henkie nog eens in een regionaal selectieteam gekorft. Toen schoot ze al 1 op 2, al werd ze in Renkum aan de paal gebonden met een elastiek van 2 meter om Voshart ballen te voeren. Deze Voshart was echt een fenomeen. DKOD speelde tegen Blauw-Wit uit Amsterdam en de hoofdstedelingen hadden het achterverdedigen tot kunst verheven: alle verdedigers hielden de rebound stevig in handen en lieten je lekker schieten van alle posities meer dan vijf meter van de korf. Iedere misser was voor hen en dat knaagde sterk aan het zelfvertrouwen van menig schutter. Het was een sterk staaltje Amsterdamse bluf.

Maar goeroe Crum en Voshart kenden dat trucje ook, en hadden een variant daarop bedacht. Ze deden ook aan achterverdedigen maar lieten Voshart ieder schot proberen te blokken. Henkie keek zijn ogen uit hoe Voshart zijn tegenstanders doodleuk in de neus verdedigde terwijl zijn medespelers hem geen enkele rugdekking gaven. Zelfs als Dennis per abuis langs zijn tegenstander vloog haalde hij die op weg naar de korf wel weer in. Op een gegeven moment ging de rest van de DKOD-verdediging alvast een broodje bal bestellen in de kantine, terwijl Voshart de boel in zijn eentje dicht hield.

Bij Blauw-Wit hadden ze naast Erwin Dik en Dennis Doves hun eigen cultheld: Rob Middelhoek. In het veld genadeloos, keihard en bloedfanatiek. In het dagelijks leven een prima kerel die ook nog gestudeerd had en zo. Henkie keek wederom zijn ogen uit toen DKOD een verse wissel het veld in bracht tegen Middelhoek. Het enige wat Middelhoek minutenlang deed was de nieuwkomer intimiderend aankijken van een afstand van vijftien centimeter. Werkte uitstekend. Uiteindelijk werd het na een knotsgekke slotfase met drie goals een gelijkspel. De Amsterdammers verloren een paar weken later de finale in Ahoy’ van Oost-Arnhem. Het achterverdedigen werd live op TV voorgoed verbannen door het dubbele blok van coach Erik Wolsink. Het vreemdelingenlegioen viel later even snel uit elkaar als dat het gekomen was. DKOD speelt tegenwoordig zijn wedstrijden in de 3eklasse.

Na de mega-overwinningen bij de E-teams was er weer evenwicht in de wedstrijden. De C1 hield de winst in handen van PSV met een 9-10 overwinning en de B1 deed het daarna ook uitstekend met een 5-10 overwinning. We zijn klaar voor de zaalcompetitie die volgende week van start gaat. “Ietsje meer doelpunten zou nog mooi zijn”, zegt ome Henk tegen de patatbakker van de McDonalds bij afrit Heteren. Hij lijkt wel wat op die Dirk. Misschien rondom Renkum blijven hangen na de roerige jaren negentig. Niet iedereen kan een camping beginnen.