Frederik Jacques (Frits) Philips

(25-11-2018)
Toen kleine Frederik Philips vijf jaar was mocht hij van papa Anton en mama Anna mee naar het voetbal. Op de plek waar nu nog steeds het Philips Stadion staat verrichte de kleine knul de aftrap voor de allereerste wedstrijd van het Philips Elftal. De rest is geschiedenis: het huidige voetbalteam PSV is overal in de wereld bekend.

Afgelopen zaterdag speelden wij de eerste officiële competitiewedstrijden in de nieuwe sporthal die vernoemd is naar kleine Frederik, die later door het leven ging als “meneer Frits”. In de sporthal van het Frits Philips Lyceum was alles aanwezig om er een mooie sportdag van te maken. De Kangoeroes gingen van start met een Pietentraining en het was gezellig druk. Zonder dat iemand het had gezien waren er zelfs zakjes pepernoten afgeleverd door Zwarte Piet.

Op het tweede veld speelden de sterren van de E2. Ze lieten op gemoedelijke wijze geen spaan heel van hun collega’s van de overkant van de weg: 15-1. Op het veld ernaast speelden de giganten van de E1 met in hun gelederen heel toepasselijk een Pim Frederik Adrianus. De topper tegen de medekampioen van het veld verliep voorspoedig en wederom ook gemoedelijk en eindigde in een mooie 22-13 overwinning. De kanjers van de E3 waren ondertussen ook gearriveerd en de spelers vertelden trots dat ze met liefst 2-7 gewonnen hadden. High five voor iedereen.

Meneer Frits zou jaren later zijn vader opvolgen en Philips opstuwen tot grote hoogte. Hij werd zelfs 100 jaar en was nog heel vaak op zijn vaste stoeltje in het stadion te vinden. Of hij ooit korfbal van dichtbij heeft gezien weten we niet, maar als je zo oud wordt dan kan dat haast niet anders. Na zijn overlijden kwam er een standbeeld op de markt. Frederik was groot geworden.

Terwijl de D1 strijdend ten onder ging en later de B1 ook, was het goed toeven in het aanpalende sportcafé D’n Frits. Uitbater Jelle maakt er altijd een gastvrije bedoening van en iedereen voelt zich er meteen thuis. Als het aan D’n Frits ligt wordt het een mooi zaalseizoen daar. Als het aan ons ligt ook.

Foto: Rob Mieremet / Anefo