Ate van Heusden Koppelschiettoernooi
PSV / lifovragen.nl organiseert regelmatig korfbaltoernooien. Voor eigen leden, voor andere verenigingen, voor (basis)scholen en ook voor regionale talententeams. Ook voor niet korfballers is er een kans om te winnen. Kijk via deze pagina naar de verschillende toernooien.

Ate van Heusden Koppelschiettoernooi

Jaarlijks sluit PSV/lifovragen.nl het seizoen af met een gezellig, sociaal, strijdlustig, open Ate van Heusden Koppelschiettoernooi. Bij dit toernooi gaan koppels de strijd aan door om beurt te schieten op de korf op een afstand van 6 meter (jeugdkoppels dichterbij). Wie kan er in 10 minuten het meest scoren? Wie komt er in de finale? Wie wint de hoofdprijs van €250,00 en welk pupillenkoppel verdient de bal? Welke namen komen er op de Ate van Heusden wisselbeker te staan?

Het toernooi heeft een aantal kenmerken.
1 iedereen mag mee doen, PSV’er, oud PSV’er, niet PSV’er, korfballer, niet korfballer, jong en oud. De open cultuur van de vereniging komt dan ook terug in de diversiteit van deelnemers van allerlei clubs uit de regio en soms ook van ver weg,
2 het schot is de basis van elk doelpunt, immers er mag uitsluitend bovenhands worden gescoord, “Op techniek”, zal Ate hebben gezegd.
3 pieken op het juiste moment, om te winnen is slechts één doelpunt meer dan de tegenstander voldoende en ook in de focus ’s ochtends en ’s middags ligt een verschil. De ochtend bestaat uit een plaatsingsronde voor het knock-out schema ’s middags. Een foutje maken kan ’s ochtends wel, alhoewel het je kansen in de middag iets verkleint. Een foutje in de middag wordt genadeloos afgestraft, want wie dan verliest ligt eruit. Het mooiste voorbeeld van pieken op het juiste moment is de winst in de finale van Coen Spoor en Daan van Montfort in 2015, toen met een buzzerbeater de winst in de finale werd behaald.

Deze drie kenmerken (open cultuur, schot is de basis en pieken op het juiste moment) komen ook terug in de persoonlijkheid van een PSV icoon, Ate van Heusden. Op vele fronten heeft hij de weg gewezen en steevast met de passie voor de sport en de overtuiging van de kracht van verbinden en boeien. Daarom is in 2017 de naamskoppeling gerealiseerd. Helaas heeft Ate het zelf niet meer mee mogen maken, de nabestaanden en de vereniging zullen met trots de passie voortzetten.

Alle winnaars van alle (bekende) edities van het Ate van Heusden Koppelschiettoernooi op een rij via deze link.

Kort verslag 2018
Wat was het prachtig weer en wat was het weer prachtig! 120 schutters in actie, 60 koppels die strijden, plezier hebben en wat dit jaar echt opviel, de contacten tussen de deelnemers tijdens en na de wedstrijden. Veel gezelligheid, veel bij gepraat met bekende en minder bekende mensen. Onder het genot van een drankje, een hapje en een zonnetje kijken naar scorende korfballers en niet korfballers.

Bij de jeugdige pupillen was het aantal deelnemers minder dan voorheen, 9 koppels. Echter de spanning en het enthousiasme was als vanouds. Ze staan het verst van het wedstrijdsecretariaat, en toch elke ronde geven zij als eerste de uitslagen door. De finale werd gespeeld door 4 dames uit PSV/lifovragen.nl D1, een goede basis dus. Femke en Britt wisten het initiatief te nemen, echter na de korfwissel konden Yoëlle en Lotta de voorsprong nemen en wisten zij te winnen.

Bij de 51 oudere koppels (aspirant, junior, senior) was het opvallend dat er ondanks dat de afstand minder was dan vorige edities, van 7 meter naar 6 meter (en een beetje) het aantal scores ook omlaag ging. De zon, de wind, de afleiding...... wie het weet mag het zeggen. De klasse van de finalisten was wel al snel duidelijk. Met een regelmatige score van 20 of meer kwamen ze de poule- en knock-out wedstrijden door. De finale was er één met bekende namen. De winnaars van 2017, Louis en Rob tegen de record titelhouders, 5-voudig winnaar Dennis Snel en Johan Kool. Mede door het opzwepende publiek uit het buitenland wisten Dennis en Johan de titel voor de zesde keer te winnen.

Na de prijsuitreiking bleef het nog lang gezellig onrustig. Wat kan het verenigingsleven toch mooi zijn.

Dank aan alle vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt: in de keuken, achter de bar, het wedstrijdsecretariaat, de opruimploeg en zeker ook alle deelnemers en publiek. Graag tot volgend jaar!